Industri nyheder

Calciumcarbonat

2021-10-14
Calciumcarbonater en uorganisk forbindelse med den kemiske formel CaCO₃, almindeligvis kendt som kalksten, kalksten, stenpulver osv. Calciumcarbonat er basisk, grundlæggende uopløseligt i vand, men opløseligt i saltsyre. Det er et af de almindelige stoffer på jorden. Det findes i aragonit, calcit, kridt, kalksten, marmor, travertin og andre sten. Det er også hovedkomponenten i nogle dyreknogler eller -skaller. Calciumcarbonat er også et vigtigt byggemateriale og har en bred vifte af industrielle anvendelser.

Fysiske egenskaber

Hvidt fint krystallinsk pulver, smag- og lugtfri. Der er to former: amorf og krystallinsk. Krystaltypen kan opdeles i ortorhombisk krystalsystem og hexagonalt krystalsystem (vandfrit calciumcarbonat er farveløst ortorhombisk krystal, hexahydrat calciumcarbonat er farveløst monoklinisk krystal), som er søjleformet eller rombisk, og dens massefylde er 2,93 g/cm3. Smeltepunktet er 1339°C (dekomponeret ved 825-896,6°C), og smeltepunktet er 1289°C ved 10,7 MPa. Næppe opløseligt i alkohol, opløseligt i ammoniumchloridopløsning, næsten uopløseligt i vand.


Kemisk natur

1. Calciumcarbonatnedbrydes til calciumoxid og kuldioxid ved 825-896,6°C. (Industriel produktion af COâ‚‚):
2. Calciumcarbonat vil koge og opløses med fortyndede syrer (såsom fortyndet eddikesyre, fortyndet saltsyre, fortyndet salpetersyre osv.). Reaktionen udsender også kuldioxid, som er en eksoterm reaktion. For eksempel: Reager med fortyndet saltsyre for at producere calciumchlorid, vand og kuldioxid (COâ‚‚ produceret i laboratoriet):
3. Hvis vandet blandet med CaCO3 ledes ind i overskydende kuldioxid, vil der dannes calciumbicarbonatopløsning. Calciumcarbonat reagerer med kulsyreopløsning (regnvand) for at producere calciumbicarbonat. Hæld CO2 i det grumsede kalkvand, og nedbøren forsvinder.
4. Vandfrit calciumcarbonat opvarmes til 1000K for at omdanne til calcit.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept